ВСЕЛЕНA

ВСЕЛЕНA

Вообичаена цена
ден 4,990.00
Акцијска цена
ден 4,990.00
Вообичаена цена
Продадено
Единечна цена
за 
Вклучен данок.

Започнете со возбудливо патување од центарот на Сончевиот систем до границите на познатиот космос!

Читајќи научни книги, веројатно веќе сте навикнати на тоа дека авторите само ви опишуваат и објаснуваат одредени појави. Оваа книга има една предност! Таа ти ги ПОКАЖУВА!

Со илустрираниот водич Вселена, лесно и едноставно ќе откриете како се раѓаат, развиваат и умираат sвездите, целосно ќе ја совладате теоријата за Биг Бенг, ќе го разберете концептот на црна дупка и по секоја страница од оваа книга ќе се запрашате: Ова претходно не беше јасно? “

Без разлика дали сте имагинативен читател или не, знајте дека нема да ви треба помош од имагинација за оваа книга. Разбудете ја фантазијата читајќи книга од научна фантастика, а со фотографиите, илустрациите, табелите, легендите и компјутерските анимации што ги имате во Универзумот, едноставно нема да треба да го припитомувате изгледот на небесните тела, феномени и настани за кои читате. Гледајќи ја фасцинантната слика позната како Столбови на создавањето, ќе се сетите еднаш засекогаш како се формираат sвезди од честички од прашина и гас.

Кога последен пат се загледавте во ноќното небо? И, дали знаевте дека топлите ноќи во средината на август се идеални за лежење надвор и за гледање на ројот на метеорот Персеид, кој се појавува на северното небо? И може да се обидете да ја видите познатата галаксија Андромеда со голо око една октомвриска вечер при слабо улично осветлување.

Во Вселена ќе најдете детални упатства и како да ги пронајдете сите главни ликови од митот за Персеј и Андромеда во вечерното ноемвриско небо и уште многу упатства и совети како да го изостри окото или двогледот за да ви овозможат незаменливо задоволство на гледање на вездите.

Ако во вечерната магија за гледање во небото се прашувате зошто прекрасното со serвездие на серпентина се вика Хидра, тој одговор ќе го најдете во енциклопедијата на Вселена, бидејќи секое од 88-те со cosвездија на ноќното небо е прикажано со зборови и слики, и на интересен начин надополнети со приказни со кои биле именувани соsвездијата.

Енциклопедијата Вселена е поделене на три главни единици:

  • ВОВЕД - со преглед на основните астрономски концепти.
  • ВОДИЧ ВО ВСЕЛЕНАТА - како еден вид водич низ Сончевиот систем, Млечниот пат и делови од универзумот надвор од нашата галаксија.
  • НОЌНО НЕБО - водич за аматерско гледање на небото.


ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

  • Според проценките, во нашата галаксија треба да има околу 900 вонземски цивилизации
  • Месечината се оддалечува од Земјата во просек за 3,8 цм. секоја година
  • Земјата е стара 4,56 милијарди години. Животот на неа постои 3,8 милијарди години
  • Во 1964 година, добивме докази дека универзумот се формирал пред 13,7 милијарди години

Димензии: 25 × 30 см
Број на стр.: 512
Подврска: тврда
Јазик: македонски