ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Вообичаена цена
ден 1,990.00
Акцијска цена
ден 1,990.00
Вообичаена цена
ден 4,750.00
Продадено
Единечна цена
за 
Вклучен данок.

Појдете со возбудливо патување со енциклопедијата ЗЕМЈА, оставете да ве однесе низ подводни кањони до бујни дождовни шуми и уште повеќе

СЛИКИ КОИ ГО ОДЕМААТ ЗДИВОТ
Посебна белешка за книгата даваат фантастичните фотографии кои совршено ја надополнуваат темата за која се зборува. Погледнете како изгледаат блескавата пустина Атакама, вулканот Етна и неговите насилни ерупции, пливајте по реката Нил, пловете по моќниот Пацифик. Прошетајте низ непроодната дождовна шума Амазонија, нуркајте покрај Големиот корален гребен.

СЕОПФАТЕН ПРИРАЧНИК
Прочитајте за процесите што ја обликувале планетата во последните 4,6 милијарди години. Ќе  забележите дека низ целата книга, осветлена е комплексна мрежа на односи помеѓу различните земјини системи и живите заедници. Посебно внимание се посветува на сегашниот однос на човекот кон неговата околина, имајќи го предвид во тој контекст растот на човечката популација во иднина, уништувањето на шумите, глобалното затоплување.

ЈАСНО И ПРЕЦИЗНО ОБРАЗЛОЖУВАЊЕ
Текст што е лесно разбирлив, помага да се разберат сложените процеси што се случуваат на Земјата. Исто така, сложените научни теории за одредени појави се претставени на едноставен начин, како што се теоријата за потеклото на Земјата, формирањето на подводни гребени или објаснувањето на последиците од климатските промени.
Описите за најважните карактеристики на почвата, морето и атмосферата се дополнети со јасни илустрации. Постои детална мапа покрај секоја локација.

КРАТКИ ОПИСИ НА ПОГЛАВЈАТА

  • ВОВЕДНИОТ ДЕЛ дел на планетата Земја се гледа како целина и ја опишува историјата на нејзиното формирање и место меѓу другите планети на Сончевиот систем, неговиот состав и активности во нејзината внатрешност (вклучувајќи каталог на карпи и минерали).
  • КОПНО - Овој дел ја опишува цврстата обвивка на Земјата. Опишани се феномените што се јавуваат поради дејството на силите во нејзината внатрешност, како и дејството на ветрот, водата и мразот. Прикажани се зоните на вегетација, но и места каде луѓето имаат доминантно влијание.
  • МОРЕ - Опис на петте океани и својства на вода. Претставена е комплексната топографија на морското дно, потоа има морски струи, плима и опишани начини на кои океаните ги обликуваат рабовите на континентите. Во поглавјето исто така ќе најдете каталог со светски мориња и океани.
  • АТМОСФЕРА - Претставени се основните карактеристики на воздушната обвивка на Земјата и нејзиното влијание врз животот на Земјата. Содржи каталог на типови на клима и видови облаци.
  • ЗЕМЈА ТЕКТОНИКА - Опишани се тектонските плочи, нивното движење и влијанието на тоа движење на површината на Земјата. Во прилог на поглавјето е каталог со седум големи, како и некои помали табли. Мапите ја покажуваат густината на населението и политичките граници.

Димензии: 25 × 30 см
Број на стр.: 520
Подврска: тврда
Јазик: македонски